راههای درمان ریزش موی سر در زنان و مردان
در صورتی که ریزش موی شما بیشتر از حالت عادی است، لازم است با مراجعه به پزشک نوع ریزش مو مشخص شود. در حقیقت هر یک از انواع ریزش مو دارای دلایل خاص خود بوده و روشهای درمان متفاوت دارد. در ادامه با توجه به شرایط موجود میتوان از اقدامات درمانی مناسب برای رفع مشکل ریزش مو استفاده کرد.
در حالت عادی هر انسان بین 100،000 تا 150،000 تار مو روی سر خود دارد و بهطور عادی حدود 50 تا 100 تار مو در هر روز میریزد. به هر حال هنگامی که متوجه شدید تعداد زیادی تار مو روی بالش شما وجود دارد یا در برس موی شما بیش از حد عادی تار مو گیر کرده و یا در هنگام حمام کردن تعداد زیادی مو کف حمام ریخته است، احتمالاً لازم است درباره ایجاد مشکل در ارتباط با ریزش مو نگران شوید.
متخصصان ما دارای دانش و تجربه مناسب برای تشخیص علت ریزش مو هستند و بر اساس این علت، از روش درمان مناسب برای هر بیمار استفاده میکنند. به این ترتیب همواره به افراد توصیه میشود ریزش مو را در مراحل اولیه آن تحت درمان قرار دهند. مراحل اولیه در این شرایط به این معنی است که اقدامات درمانی باید قبل از اینکه فرد مقدار زیادی از موی خود را از دست دهد، مورد توجه قرار گیرد. در حقیقت درمان ریزش مو با پیشرفت مشکل و از بین رفتن حجم زیادی از موها سختتر خواهد شد.
به دلیل تفاوتهای زیاد موجود در علائم و علتهای ریزش مو در بین زنان و مردان، روشهای درمان این مشکل نیز متفاوت میباشد. در کلینیک تخصصی موی رنسانس، متخصصین ما با انجام معاینات، بررسیها و آزمایشهای مختلف علت ریزش موی شما را تشخیص داده و سپس بر اساس علت مشکل، بهترین روش درمان را برای بیمار انتخاب میکنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ریزش مو و روشهای درمان قابل استفاده برای آن میتوانید روی هر یک از مقالات زیر کلیک نمایید:
علت و درمان ریزش موی مردان
علت و درمان ریزش موی زنان
داروهای ریزش مو
انواع مختلف موارد ریزش مو و دلایل آن
در صورتی که دچار مشکل ریزش مو گردیده و این شرایط باعث ایجاد کچلی در ناحیه سر شما شده است، لازم است علت ایجاد مشکل و نوع آن را با مراجعه به مطب پزشک متخصص مشخص گردیده و بر این اساس از اقدامات درمانی مناسب برای شما استفاده شود. با مطالعه مطالب ذکر شده در ادامه میتوانید اطلاعات مفید و سودمند درباره این مشکل و روشهای درمان آن به دست آورید.
ریزش موی سکهای
ریزش موی سکهای در اصطلاح کچلی منطقهای یا نقطهای نیز نامیده میشود، زیرا این شرایط باعث ایجاد ناحیههای مشخص از ریزش مو روی سر میشود. این مشکل بیشتر در بین کودکان و افراد جوان مشاهده شده اما میتواند افراد سالم را در تمام سنین تحت تاثیر خود قرار دهد.
علت: ریزش موی سکهای شرایطی است که در نتیجه مشکلات خود ایمنی ایجاد میشود. در این وضعیت سیستم ایمنی بدن اشتباهاً به پیازهای مو حمله کرده و به آنها آسیب وارد میکند. در نهایت در نتیجه این شرایط پیاز مو آسیب دیده و موی فرد دچار ریزش میشود. پیازهای مو حاوی ریشه مو است که وظیفه رشد مو را بر عهده دارد. ریزش مو در نتیجه این شرایط یک مشکل یکباره و ناگهانی است و میتواند ریزش مو در ناحیه صورت، ابروها، دستها و یا پاها را به همراه داشته باشد. انواع مختلف شرایط مربوط به ریزش موی سکهای به شرح زیر هستند:
1- ریزش موی منطقهای (آلوپسی سکهای)
2- ریزش تمام مو بر روی سر (آلوپسی کامل)
3- ریزش مو بر روی تمام نقاط بدن (آلوپسی یونیورسالیز)
ریزش مو با الگوی مردانه
ریزش مو با الگوی مردانه با توجه به نازک شدن مو در ناحیه روی سر و عقب رفتگی خط رویش مو در جلوی سر از دو طرف قابل تشخیص است. بنابراین، الگوی ریزش مو در بین مردان به صورت حرف M انگلیسی میباشد. در ادامه موی روی سر نیز به تدریج دچار عقب رفتگی میشود و کچلی بر روی تمام ناحیه روی سر ایجاد میگردد.
علاوه بر این گاهی اوقات ممکن است فرد بیمار با یک الگوی ریزش مو برخلاف حرف U انگلیسی بر روی سر خود مواجه شود. به این الگو در اصطلاح الگوی نعل اسبی نیز گفته میشود. امکان مشاهده این الگو در بین مردان و زنان وجود دارد، اما در بیشتر موارد این مشکل در بین مردان همراه با بالا رفتن سن ایجاد میگردد. به هر حال در موارد نادر ممکن است این الگوی ریزش مو افراد نوجوان و جوان را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد.
هر تار مو روی سر از یک پیاز مو خارج میشود. به این ترتیب ریزش مو به خاطر تحلیل رفتن پیازهای مو و نازک و کوتاه شدن تار مو ایجاد میشود. به هر حال، پیازهای مو با وجود مواجه شدن با این مشکل معمولاً زنده مانده و پس از درمان، رشد مو دوباره آغاز خواهد شد.
دلایل: دلیل ریزش مو با الگوی مردانه معمولاً ارثی است و با یک هورمون جنسی خاص به نام آندروژن ارتباط دارد. به همین خاطر به این الگوی طاسی در اصطلاح ریزش موی آندروژنیک نیز گفته میشود.
ریزش مو با الگوی زنانه
ریزش مو با الگوی زنانه فقط در بین خانمها مشاهده شده و معمولاً بین خانمهایی ایجاد میشود که دچار مشکل ریزش موی آندروژنتیک هستند. با توجه به این حقیقت که 40% خانمها با رسیدن به سن 50 سالگی با علائم این نوع ریزش مو مواجه میشوند و کمتر از 45% از خانمها با موهای کامل به سن 80 سالگی میرسند، میتوان گفت این مشکل در بین خانمها بسیار رایج و معمول است.
در این حالت مو در ناحیه روی سر نازک شده، اما خط رویش مو مشابه آنچه در الگوی ریزش موی مردانه مشاهده میگردد، دچار عقب رفتگی نمیشود. توجه داشته باشید طاسی کامل به ندرت در بین خانمها مشاهده میشود، مگر اینکه تولید هورمون آندروژن از سطح عادی بسیار بالاتر رود.
دلایل: وضعیت کلی ریزش مو با الگوی زنانه هنوز بهطور کامل شناخته شده نیست، اما دلایل احتمالی ایجاد این مشکل به شرح زیر هستند:
1- شرایط ژنتیک قوی به ارث رسیده از یکی از والدین یا هر دوی آنها
2- بالا رفتن سن
3- تغییر در سطح هورمونهای مردانه و هورمون آندروژن (بهطور خاص پس از یائسگی).
به هر حال، در صورت درمان نشدن این مشکل، ریزش موی فرد در نتیجه آن دائمی خواهد بود.
ریزش موی تلوژن افلوویوم (telogen effluvium)
این نوع ریزش مو در اصطلاح آلوپسی ناشی از استرس نیز نامیده میشود، زیرا این شرایط به شدت احساسی است و جنبه روانی دارد. این مشکل به صورت ناگهانی برای فرد ایجاد شده و ریزش موی گسترده و شدید را در ناحیه سر به همراه دارد. در اکثر مواقع ایجاد این مشکل را میتوان در هنگام شانه زدن یا شستشوی موها تشخیص داد. توجه داشته باشید در حدود 85 تا 90 درصد مشکلات ریزش مو در این حالت در مرحله رشد آناژن (anagen phase) و حدود 10 تا 15 درصد موارد در مراحل کاتاژن (catagen phase) و تلوژن (telogen phase) هستند.
دلایل: استرس شدید میتواند باعث شود رشد مو در مرحله آناژن دچار مشکل شده یا به مرحله تلوژن وارد شود. در نتیجه این شرایط وضعیت موها دچار مشکل شده و مستعد ریزش خواهد شد.
ریزش موی قارچی سر (tenia capitis)
این شرایط در نتیجه یک عفونت پوستی ایجاد شده و معمولاً در کودکان تازه راه افتاده و نیز کودکانی که تازه وارد مدرسه میشوند، مشاهده میگردد. این عفونت یکی از عمدهترین دلایل ریزش مو در بین کودکان است و در موارد نادر در بین افراد بالغ و بزرگسال مشاهده میشود. طاسی فرد در نتیجه عفونت قارچی معمولاً به صورت ریزش موی تکهای مشاهده شده و این ریزش در کل ناحیه سر ممکن است گسترده باشد.
علائم: این شرایط باعث التهاب و ایجاد زخمهای چرکی بر روی سر فرد میشود. همچنین این وضعیت میتواند با تب خفیف و ورم غدد لنفاوی در ناحیه گردن همراه باشد. به این ترتیب موی رشد کرده بر روی نواحی دچار عفونت دچار ریزش شده و از آنها لکههای ریز سیاه بر روی سر باقی میماند.
دلایل: ریزش موی قارچی سر یک نوع خاص از ریزش مو است که در نتیجه عفونت قارچی در ناحیه سر ایجاد میشود. این نوع ریزش مو واگیردار است و در صورت استفاده از شانه، برس، و کلاه مشترک بین افراد پخش میشود. به هر حال، هنگامی که عفونت درمان شده و از بین برود، رشد مو به حالت اولیه آن باز خواهد گشت.
ریزش موی ناشی از کشش (traction alopecia)
این نوع ریزش مو اغلب در نتیجه کشیدن مو یا وارد کردن فشار مداوم به آن ایجاد میشود. به این ترتیب استفاده از مدلهای خاص مو همچون موی دماسبی که نیازمند کشیدن مو است، باعث ایجاد این مشکل برای فرد میشود. این الگوی ریزش مو در اکثر مواقع بین افراد نوجوان و جوان مشاهده میشود.
در صورتی که بهموقع علت ایجاد این مشکل برطرف شود، امکان بازگشت شرایط رشد مو به حالت عادی وجود خواهد داشت. با این وجود اگر اقدامات مورد نیاز در زمان مناسب انجام نشود، تغییر شرایط مو احتمالاً نمیتواند به رشد مجدد مو کمک کند. در حقیقت اگر این مشکل بهموقع برطرف نشود، کشیدگی مداوم مو میتواند باعث وارد شدن آسیب به پیازهای مو شود و در صورتی که این آسیبدیدگی تشدید شود، احتمال بازگشت شرایط رشد مو به وضعیت عادی بهطور مشخص کاهش خواهد یافت.
درمان
درمان ریزش مو در اکثر موارد بر اساس علت آن انجام میشود. به این ترتیب در مواردی که عفونت، استرس و بیماری باعث بروز مشکلات مربوط به ریزش مو شده باشند، قطعیترین درمان استفاده از داروهای متناسب با عامل به وجود آورنده مشکل است. علاوه بر این گاهی اوقات برای کمک به رویش مجدد مو از درمانهایی مثل تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت (PRP)، مزوتراپی و لیزر درمانی نیز استفاده میشود.
به هر حال، گاهی اوقات بیمار به قدری دیر برای درمان به مطب پزشک مراجعه میکند که دیگر مصرف دارو و استفاده از سایر روشهای درمانی تاثیری در رشد مجدد موها نخواهد داشت. در این موارد متخصصان ما به بیماران خود استفاده از روشهای ترمیم و کاشت طبیعی موی سر، ابرو و مژه را پیشنهاد میکنند.