آیا کمبود گلوتامین می تواند باعث ریزش مو شود؟
عوامل بسیاری وجود دارند که در ریزش مو نقش ایفا میکنند. با این حال کمبود ویتامینها و آمینو اسیدهای ضروری میتوانند فرایند ریزش مو را سرعت داده و حتی از رشدمجدد آنها جلوگیری کند. به همین دلیل قویاً توصیه میشود که قبل از شروع درمان ریزش مو رژیم غذایی خود را کنترل کنید و مطمئن شوید که تمام مواد مغذی مناسب را دریافت میکنید. آمینو اسیدها از جمله گلوتامین ترکیبات آلی هستند که نقش کلیدی را در وضعیت کلی سلامتی و تندرستی ایفا میکنند. برخی از آنها مانند آمینو اسیدهای ضروری را تنها میتوان بطور مستقیم جذب کرد. سایر آنها مانند گلوتامین را میتوان از ترکیبات دیگر (مانند پروتئین) حاصل کرد.
آمینو اسیدها در رشد مو نیز نقش دارند. در حقیقت، کراتین (جزء اصلی مو) متشکل از چند آمینو اسید مختلف (مانند سیستئین، آرژنین و لیزین) میباشد. کراتین همراه با این آمینو اسیدها میتواند یک ساختار قوی بسازد که به فولیکولهای مو نفوذ میکند. در اینجا نشانهی کمبود گلوتامین مشاهده میشود که میتواند مسئول ریزش مو باشد.
دیدن تارهای مو بر روی بالش و یا هنگام شانه کردن باعث نگرانی ما میشود. همه ما به دنبال این موضوع هستیم که علل ریزش مو چیست. ریزش مو میتواند عوامل ارثی یا محیطی داشته باشد. یکی از علل ریزش مو کمبود ویتامینها، مواد معدنی و مکملهایی است که بدن برای تقویت ارتباط فولیکول با پوست سر و ضخیم کردن رشتههای مو به آنها نیاز دارد. یکی از این مواد اسید امینه گلوتامین است که در رشد و تقویت موها تاثیر بسزایی دارد. بنابراین کمبود گلوتامین میتواند منجر به ریزش مو شود.
متخصصین ما در کلینیک رنسانس قادر به درمان انواع ریزش مو با مکملها و ویتامینهای مورد نیاز بدن هستند. همچنین این کلینیک انواع خدمات کاشت مو، مزوتراپی، لیزر و ...را برای درمان کم پشتی و طاسی سر ارائه میدهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان ریزش مو و یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای.. .تماس حاصل فرمائید.
گلوتامین چیست؟
گلوتامین یک آمینو اسید غیر ضروری در نظر گرفته میشود، اما در صورتی که بافتها در حال رشد یا ترمیم باشند، میتوانند لازم شود. این حالت در حین آسیب دیدگیها و در طول رشد متداول است.
برای انسانها، گلوتامین از فروگشت پروتینهای غذا به دست میآید. در برخی افراد ممکن است دریافت مکمل گلوتامین ضروری باشد. هرچند توسط بسیاری از ورزشکاران نیز به عنوان مکمل مصرف میشود (بخصوص بدنسازان و ژیمناستیک کارها).
گلوتامین: یک علت یا پیشگیری از ریزش مو
برای سالها، نقش گلوتامین در ریزش مو مورد بحث بوده است. آیا مصرف آن سودمند است یا واقعاً میتواند باعث آسیب شود؟ پاسخ این است که همه چیز باید در حد اعتدال باشد. گلوتامین یک ماده مغذی مهم است. بدون پایه مناسب مواد مغذی، عملکرد بدن مختل شده و متناسب با آن واکنش نشان میدهد.
مقادیر نامناسب گلوتامین میتواند در اثر استرس، آسیب، بیماری یا پیری باشد. از این رو، بیشتر افراد در بخشی از زندگی خود دچار کمبود گلوتامین خواهند شد.
گلوتامین و ریزش مو
گلوتامین توسط بدن متابولیزه شده و سپس به نواحی مختلف بدن ارسال میگردد. این امر به سنتز شدن پروتئینها (که برای عملکرد بدن ضروری هستند)، انرژی سلولی و حتی تنظیم اسید و باز در کلیه کمک میکند.
هرچند میتواند به ارسال سولفور به پوست سر که برای رشد موهای سالم لازم است نیز کمک کند. میزان مناسب گلوتامین میتواند مانع ریزش بیشتر مو شده و حتی به رشد مجدد موها کمک کند. کراتین جزء اصلی مو است و حاوی مقادیر زیادی سیستئین است. سیستئین سرشار از سولفور بوده و بنابراین نقش مهمی را در داشتن موهای سالم ایفا میکند.
هرچند میتواند به ارسال سولفور به پوست سر که برای رشد موهای سالم لازم است نیز کمک کند. میزان مناسب گلوتامین میتواند مانع ریزش بیشتر مو شده و حتی به رشد مجدد موها کمک کند. کراتین جزء اصلی مو است و حاوی مقادیر زیادی سیستئین است. سیستئین سرشار از سولفور بوده و بنابراین نقش مهمی را در داشتن موهای سالم ایفا میکند.
علائم کمبود گلوتامین
- کاهش توده عضلانی
- بهبود ضعیف زخمها
- بازیابی آهسته عضلات (بعد از تمرین)
- یبوست یا اسهال
- اضطراب
- داشتن تمایل به مصرف قند یا الکل
با اینکه ممکن است این علائم غیر عادی به نظر برسند، اما باید دانست که گلوتامین نقشهای بسیاری در بدن دارد. هیچ ناحیهای از بدن نیست که تحت تاثیر این کمبود قرار نگیرد.
خطرات مصرف مکمل گلوتامین
در بیماران مبتلا به اختلالات روانی یا سابقهی تشنج، گلوتامین میتواند باعث عوارض جانبی شود. بطور مشابه، افرادی که دچار بیماریهای کلیوی یا کبد، سندرم ری یا کلیههای ضعیف هستند باید از مصرف مکملهای گلوتامین خودداری کنند.
اگر در حال حاضر دارویی مصرف میکنید (چه بدون نسخه یا تجویز شده) با پزشک یا متخصص داروخانه در مورد عوارض احتمالی آن مشورت کنید. در صورتی که باردار یا در حال شیردهی هستید نیز قبل از مصرف با پزشک صحبت کنید.
چگونگی درمان کمبود گلوتامین
اگر مشکوک به کمبود گلوتامین هستید، مشورت با پزشک مهم است. با این حال چند مورد را خودتان میتوانید برای کاهش علائم انجام دهید.
استفاده از مکمل گلوتامین
مکملهای گلوتامین به دو شکل اصلی ارائه میشوند، کپسول و قرص. اگر فکر میکنید که دچار کمبود گلوتامین میباشید، استفاده از این مکمل یکی از راههای آسان برای کنترل وضعیتتان است.
آیا کپسول بهتر است یا پودر؟
نظرها متفاوت هستند و هیچ اطلاعات علمی در این خصوص وجود دارد. اساساً بهتر است مکملی را انتخاب کنید که راحتتر بتوانید بطور مداوم مصرف کنید.
گلوتامین را باید فقط با مایعات سرد یا با دمای اتاق مصرف کرد. مایع داغ میتواند گلوتامین را از بین ببرد.
برای مصرف مکمل گلوتامین، میتوان آن را با معده خالی یا بعد از خوردن استفاده کرد. اگر متوجه ناراحتی معده در اثر مصرف با معده خالی شدید، بعد از غذا خوردن نیز امتحان کنید و علائم را مقایسه نمایید. دوز معمول ۵ تا ۱۰ گرم در روز است (سه دوز مجزا در طول روز).
افزایش مصرف گلوتامین در رژیم غذایی
گلوتامین در غذاهای سرشار از پروتئین یافت میشود. علت آن این است که این مواد غذایی حاوی گلوتامات و اسید گلوتامیک هستند (هر دو در بدن سنتز شده و تبدیل به گلوتامین میشوند).
برای افزایش میزان گلوتامین در بدن، مصرف موارد زیر توصیه میشود:
- سوپ استخوان
- گوشت (گاو و مرغ)
- لبنیات (شیر، پنیر، ماست)
- تخم مرغ
- آجیل
- لوبیا و حبوبات
- سبزیجات خام (جعفری، اسفناج، کلم)
سوپ استخوان دارای مقادیر زیادی از مواد مغذی ضروری مانند کلاژن و سولفور است. خوشبختانه بسیاری از این غذاها را به راحتی میتوان به رژیم غذایی معمول اضافه کرد.