دلایل شوره سر و راه های درمان آن

شوره سر اغلب از سن نوجوانی آغاز می شود و تا میانسالی ادامه می یابد. البته گاهی افراد سالمند نیز ممكن است، دچار آن شوند.درمان شوره سر در بسیاری موارد ساده است. با این حال، درمان اصولی آن به شناخت دقیق عوامل ایجاد كننده شوره سر بستگی دارد.


شاید شما درمان های زیادی را تجربه کرده اید از انواع شامپوهای ضد شوره گرفته تا داروهای مختلف، اما مشکل شما برطرف نشده، اما آیا شوره سر یک بیماری است؟شوره سر می تواند یک مشکل طبیعی قلمداد شود که ناشی از ریزش دائم لایه بیرونی پوست به منظور بازسازی پوست در سراسر بدن است که گاهی این امر در سطح سر به شکل شوره قابل مشاهده می شود.


شوره سر یکی از مشکلاتی می باشد که ممکن است برای هر کدام از ما در سال رخ دهد. شوره سر دلیل خاصی ندارد و علت اصلی آن هنوز ناشناخته است. اگرچه بسیاری از افراد دلیل اصلی آن را خشکی پوست سر و یا چربی بیش از حد می دانند .اگرچه اغلب متخصصان پوست معتقدند که شوره سر بعلت شرایط بهداشتی بد نیست. شوره سر در واقع هنگامی به وجود می آید که پوسته های سفید روی پوست سر ظاهر می شود و اغلب همراه با خارش است. در برخی مواقع، درمان شوره سر بسیار سخت و پیچیده است.


انواع شوره سر

شوره سر دارای دو نوع مختلف است: شوره خشک که قابل دیدن و معمولا همراه خشکی مو است و شوره چرب معمولا در افراد با پوست چرب دیده می شود و به پوست سر چسبیده است.نکته مهم در ارتباط با شوره سر این است که خاراندن و جدا کردن آن باعث خارش بیشتر، زخمی شدن پوست و ریزش موها می شود بنابراین باید از خارش سر پرهیز کرد.


دلایل اصلی شوهر سر

شوره سر می تواند علل مختلفی داشته باشد از جمله اختلالات هورمونی، شست و شوی ناکافی یا ناکامل سر، شامپوی نا مناسب، باقی ماندن مواد شوینده روی پوست سر، سیگار و تغذیه نامناسب.همچنین روش هایی که باعث آسیب سر می شود نیز می تواند در ایجاد شوره سر موثر باشد، مانند سشوار زدن طولانی مدت، رنگ کردن مداوم سر، فرزدن یا مش کردن مدام سر، استفاده از مواد آرایشی، شیمیایی و استفاده طولانی از کلاه گیس و کلاه.


نکته مهم این که اگر علت شوره سر قارچی نباشد مسری نخواهد بود، اما از خارش پوست سر با ناخن باید بشدت پرهیز کرد، زیرا این امر باعث ایجاد زخم های کوچک و عفونی شده و به ریزش مو منجر می شود در عوض خارش پوست سر با نوک انگشتان می تواند نوعی ماساژ محسوب شود و مفید باشد.


استفاده از دوش آب گرم روزانه با فشار زیاد روی سر برای حدود ده دقیقه نیز می تواند مفید باشد. استفاده از آب با دمای مناسب شست وشوی کافی پوست سر، انتخاب شامپوی مناسب بر حسب خشکی یا چربی پوست سر و استفاده نکردن طولانی از سشوار نیز از نکاتی است که باید هنگام استحمام به آن توجه کرد.


در بیشتر موارد با رعایت چند اصل ساده می توان از پدیدار شدن شوره سر جلوگیری كرد. شستن روزانه سر با شامپو بویژه برای افرادی كه پوست چرب دارند، می تواند مفید واقع شود.در این میان، آب كشیدن كامل پس از شست وشو با شامپو بسیار مهم است، زیرا باقیمانده شامپو روی پوست سر نیز می تواند سبب شكل گیری شوره شود.


پس از حمام كردن، حتما موهای سر خود را شانه كنید. برای این كار برجستگی های شانه ابتدا باید روی پوست قرار گیرد و سپس به بیرون حركت كند. به این شكل مقداری از چربی موجود روی سر به سطح موها منتقل خواهد شد.بهداشت سر، عوض کردن رو بالشی هر چند روز یک بار و ترک مصرف سیگار نیز کمک کننده است. تغذیه سالم، مصرف کمتر مواد چرب و مصرف بیشتر سبزیجات و نیز ویتامین های A و B نیز مفید است.همچنین باید از مصرف رنگ موهای حاوی الکل خودداری کرد، چون الکل پوست سر را خشک می کند.


جالب است بدانیم، یكی از دلایل بروز شوره، استرس است. استرس به صورت كلی تاثیر نامطلوبی بر همه اجزای بدن دارد و در برخی موارد سبب ایجاد شوره یا تشدید آن می شود. در نتیجه كاهش تنش و استرس یكی از راه های پیشگیری از بوجود آمدن شوره سر خواهد بود.


چه عواملی شوره سر را تشدید می کند؟

تعداد زیادی از افرادی که دچار شوره سر هستند وقتی سن شان بالا می رود شوره سرشان خود به خود برطرف می شود.بر اساس گزارشات ، 50% از مردم اروپا و آمریکا دچار شوره سر هستند.برخی مطالعات نشان داده ، رژیم های غذایی شدید و یا مصرف بیش از حد مواد غذایی شیرین یا پر از فلفل و تندی است اگر همراه با مشروبات مصرف شود شوره سر را تشدید می کند.


بطور کلی عواملی مانند پوست چرب، برس نکشیدن کافی مو، پوست خشک، تمیز نکردن کافی مو ، شرایط خاص پوست مثل اگزما، برخی بیماری ها مانند پارکینسون، واکنش نشان دادن به محصولات بهداشتی ، رژیم غذایی، استرس های روحی و بیماری ایدز می تواند موجب شوره سر شود.


کنترل شوره سر و درمان آن

هنگام درمان کردن شوره سر باید 2 عامل سن و شدت شوره سر مد نظر قرار گرفته شود. هدف از درمان ، متوقف کردن شوره سر و یا کند کردن تولید مجدد سلول های پوستی است.


برای درمان شوره سر، اغلب از یکسری شامپوهای ضد شوره استفاده می شود که این شامپوها حداقل حاوی یکی از مواد زیر است:

• شامپو کتوکنازول؛ که یک ماده بسیار موثر ضد شوره و عفونت قارچی است و اغلب افرادی که از این شامپوها استفاده می کنند از نتیجه آن راضی هستند. افراد در سنین مختلف می توانند از این شامپوها استفاده کنند.

• سولفیذ سلنیوم؛ که باعث کاهش تولید روغن های طبیعی بدن توسط غدد فرق سر می شود.


جالب است بدانید تحقیقات نشان داده است که چای سبز خواص درمانی برای شوره سر دارد. بطور کلی متخصصان مو پیشنهاد می دهند که افرادی که دچار شوره سر هستند از شامپوهای ضد شوره استفاده کنند و استفاده از آنرا تا چند هفته ادامه دهند تا شوره سر برطرف شود اما اگر پس از این مدت برطرف نشد، باید به مراکز تخصصی مو و پزشکان متخصص مراجعه کنند.


نحوه صحیح استفاده از شامپوی ضد شوره

✔ شامپوهای ضد شوره ای را انتخاب کنید که دارای سالیسیک اسید، سولفید سلنیم و پایریتیون روی هستند.

✔ تا زمانی که دچار شوره سر هستید از شامپوهای ضد شوره به صورت روزانه استفاده کنید و تا هنگامی که علایم کنترل شود، سپس 2 تا 3 بار در هفته از آنها استفاده کنید.

✔ وقتی شامپو را به موی خود می زنید صبر کنید تا کف کند و پس از 5 دقیقه آن را بشویید.

✔ اگر شامپوی ضد شوره علایم را کنترل نکرد، با پزشک خود در مورد تجویز محلول ط بی مخصوص شستشو یا ضد عفونی کننده استروییدی مشورت کنید.


درمان های خانگی شوره سر

یک روش درمانی ساده این است که روزی 20 دقیقه کف سر خود را ماساژ دهید و سپس با شانه یا برس به صورت کاملا ملایم موها را برای چند دقیقه شانه کنید به طوری که دندانه های شانه پوست سر را ماساژ دهد.همچنین می توانید پوست سر را با سرکه سیب یا آبلیموی تازه برای حدود دو دقیقه ماساژ دهید و سپس سر را بشویید.


ماساژ پوست سر با روغن های گیاهی نیز مفید است؛ روغن نارگیل، بادام، رزماری، گل مریم و بابونه برای شوره خشک و روغن های اکلیل کوهی، مریم گلی و سدر برای شوره چرب مفید است