بانک مو چیست؟
بدون تردید آرزوی قلبی افرادی که طاسی سرشان خیلی وسیع است پوشاندن کل منطقهی طاسی با حداکثر پرپشتی و درحداقل زمان است. گر چه قبلاً برآورده کردن این خواسته در یک مرحله عملی نبود ولی امروزه با پیشرفتهای جدید تا حد زیادی امکان پذیر شده است. جدیدترین روش کاشت مو روش کاشت مو SUT می باشد که در این روش تا 14000 تار مو را در یک جلسه کاشت کرده که بدون جراحی، درد، خونریزی و دوران نقاهت می باشد و برداشت گرفت ها به وسیله دستگاه انجام می شود
نواری به ارتفاع 1 سانتیمتر و به عرض 25 سانتی متر در نظر بگیرید. این ناحیه بانک مو نام دارد. بانک موی هر فرد متعلق به خود اوست و از موهای دیگران نمیتوان برای کاشت مو استفاده کرد. همانطور که اطلاع دارید موهای این ناحیه دائمی بوده و نمیریزد. در روش جراحی FUT نوار باریکی با برش جراحی برداشته میشود و جای خالی آن بدون فشار بخیه میشود. با استفاده از تکنیک باز حین برداشتن نوار پوستی از آسیب دیدگی ریشهی موها جلوگیری میشود و بیشترین تعداد موها برداشته میشود. نکتهی مهم آن است که با استفاده از متدهای جدید جراحی رد بخیه به شکل یک خط ظریف زیر خواب موها پنهان میشود.
ضمناً امروزه متخصصان پوست به خوبی میدانند که عمق برش پشت سر نباید از 3 میلیمتر تجاوز کند تا صدمه یی به عروق و اعصاب وارد نشود و بیمار دچار درد و خونروی نشود. در مرحلهی جداسازی گرافتها با استفاده از میکروسکوپ و زیر نور کافی موها از نوار پوستی جدا میشوند البته نباید اتلاف موها از 30 درصد بیشتر باشد. اکثر گرافتهایی که دراین روش تولید میشود از 2 یا 3 تار مو تشکیل شده است.
در روش غیر جراحی FIT ، فولیکولها با استفاده از سوزنهای ظریفی به نام پانچ با قطر یک میلیمتر و یا کمتر یک به یک با ریشه از بانک مو خارج میشود. در این روش اتلاف موها بیش از 20 درصد است . در این جا سوراخهای ظریقی پشت سر باقی میماند که به علت کوچکی نیاز به بخیه ندارد. جای سوراخها ظرف یک هفته تا ده روز کاملاً جوش میخورد. معمولاً گرافتهایی که در این روش تولید میشود بسیار ظریف و شکننده هستند به همین جهت کاشت این گرافتها نیاز به مهارت زیادی دارد و باید از دستکاری و یا فشار زیاده از حد به گرافتها خودداری شود.
نحوهی کاشت موها در هر دو روش یکسان است. ابتدا خط موی جدیدی روی سر طراحی میشود سپس سوراخها یا شکافهایی برای کاشت گرافتها در منطقهی طاسی ایجاد میشود. از معایب روش های کاشت مو fut و همچنین fit می توان به جراحی های طولانی، خونریزی های شدید، بیهوشی، درد، دوران نقاهت و عوارض جانبی اشاره کرد
یکی از نکات بسیار مهم در کاشت موی طبیعی میزان پرپشتی موهای کاشته شده است. پرپشتی موها به تعداد موهای کاشته شده، مساحت ناحیهی طاسی و ضخامت موها بستگی دارد. اگر با دقت به سطح پوست سر نگاه کنید متوجه میشوید که موها نه به صورت تک تک بلکه در قالب دستههای باریک از روزنههای پوست خارج میشوند. به هر یک از این دستهها گرافت گفته میشود. هر گرافت از یک تا 4 تار مو تشکیل شده است. به طور طبیعی در هر سانتی متر مربع از پوست سر 20 تا 25 گرافت (تقریباً 100 تار مو) وجود دارد. گرافتهایی که فقط یک تار مو دارند در خط رویش مو قرار دارند و گرافتهای درشتتر که دو یا سه و گاهی چهار تار مو دارند در قسمتهای عقبتر هستند. به طور طبیعی فاصلهی گرافتها از یکدیگر تقریباً یک میلیمتر است.
در کاشت موی طبیعی هر یک از گرافتها در داخل سوراخها یا برشهایی که از قبل در پوست سر ایجاد شده قرار داده میشود. طول هر برش یک و نیم میلیمتر و عمق آن 2 میلیمتر است. به طور معمول در یک جلسه کاشت مو 1000 گرافت (تقریباً 3000 تا 4000 تار مو) در هر سانتیمتر مربع از پوست سر کاشته میشود. به این ترتیب تراکم ایجاد شده تقریباً 60 درصد تراکمموهای طبیعی است و فاصلهی گرافتها1 تا 2 میلیمتر است. این میزان کاشت تراکم متوسطی ایجاد میکند و خوشبختانه اغلب بیماران به خصوص کسانی که تار موی ضخیم دارند از نتیجهی کار رضایت نسبی دارند.
اگر موهای سر شخصی نازک باشند و یا وسعت طاسی کم باشد میتوان تراکم گرافتها را افزایش داد تا بر حجم موها افزوده شده و نتیجهی عمل زیباتر شود.
به طور کلی هر چند تراکمهای خیلی زیاد ضرورتی ندارد ولی با این حال با رعایت چند نکتهی بسیار مهم میتوان به موفقیت صد در صد در رویش موهای کاشته شده دست یافت که در ادامه به این نکات اشاره میشود.
1- گرافتها بسیار ظریف و استخوانی باشند یعنی در مرحلهی آماده سازی گرافتها با استفاده از میکروسکوپ تا حد امکان بافتهای اطراف فولیکولها برداشته شود. در طول عمل گرافتها در کاسهی شیشهیی پر از سرم نمکی غوطهور شوند تا کاملاً مرطوب باقی بمانند.
2-طول شکافهای کاشت مو از 3 میلیمتر بیشتر نباشد. شکافها خیلی عمیق یا خیلی سطحی نباشند. عمق شکافها متناسب با طول فولیکولها در پوست سر تعیین شود.
3- زاویهی شکاف ها در نواحی مختلف سر 9 تا 19 درجه نسبت به پوست سر انتخاب شود. با این زاویه موهای کاشته شده پرپشتتر به نظر میرسند.
4- از تیغهای بسیار نازک و تیز برای برش دادن پوست استفاده شود به نحوی که هنگام شکاف زدن هیچگونه مقاومتی در پوست احساس نشود. طبعاً در این حالت بافت پوست و عروق کمتر آسیب میبیند.
5- قبل از شکاف زدن در ناحیهی طاسی سرم نمکی با حجم زیاد در زیر پوست ناحیهی طاسی تزریق شود. ضمناً از مادهی منقبض کننده رگها با غلظت بسیار کم استفاده شود.
6- در حین برداشتن نوار پوستی از دور سر در روش جراحی FUT مراقب شریانهای تغذیه کنندهی پوست سر باشید. بریده شدن این شریانها موجب کاهش خونرسانی پوست سر و کاهش بقای گرافتها خواهد شد.
در طاسیهای وسیع به دلیل محدود بودن تعداد گرافتها نمیتوان تراکمهای خیلیزیاد ایجاد کرد. در این موارد حداکثر تراکم در یک تا دو سانتیمتر جلوی سر در خط رویش مو ایجاد شده و به تدریج در نواحی عقبتر از تراکم کاسته میشود تا سطح بیشتری پوشش داده شود نکتهی بسیار مهم آن است که در افراد پرخطر موها با تراکم 1200 تا 2200 کاشته شوند. زیرا خونرسانی پوست سر کافی نیست و کاشت مو با تراکم زیاد نه تنها با موفقیت همراه نیست بلکه احتمال آسیب دیدن پوست به صورت زخم یا نکروز هم وجود دارد. افراد پرخطر عبارتند از افراد سیگاری، افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده، افراد مسن، کاشت مو در سوختگیها یا جوشگاههای قدیمی، کاشت مو در نواحی از پوست که به شدت در اثر تابش نورآفتاب آسیب دیده است و در جلسهی دوم کاشت مو. بنابراین در افراد پرخطر باید در قدم اول با سوزن زدن در نقاط مختلف ناحیهی طاسی شدت خونروی پوست سر را چک کرد. سپس متناسب با آن تراکم، عمق و اندازهی شکافها را تعیین کرد. توجه به رنگ پوست نیز نشانهی مفیدی است اگر پوست سر رنگ پریده و یا زرد نباشد و با فشار نوک انگشت رنگ طبیعی آن بلافاصله برگردد خونرسانی پوست کافی است. وجود چند تار موی زبر در ناحیهی طاسی نیز نشانهی خوب دیگری است.
افزایش تراکم و پرپشتی موها راهکارهای دیگری هم دارد. مثلاً به جای آن که اصرار داشته باشیم موها با تراکم زیاد طی یک جلسه کاشته شود میتوانیم این کار را در دو مرحله انجام دهیم. معمولاً در عمل اول موها با تراکم 1000 گرافت (تقریباً 2000 تا 4000 تار مو) در هر سانتیمتر مربع کاشته میشود و درصورت لزوم در عمل دوم لابلای موها پر میشود تا تراکم افزایش یابد. راه حل دیگر آن است که از گرافتهای سه تار مویی یا چهار تار مویی استفاده شود. البته این کار نیازمند تجربه و دقت زیاد است تا نمای عروسکی ایجاد نشود.
روشهای مکمل از قبیل PRP، مزوتراپی و لیزرهای کم توان جانشین کاشت مو نبوده و تأثیر آنها در بهبود نتیجهی کاشت مو از نظر علمی ثابت نشده است تحقیقات روی سلولهای بنیادی و نقش کلیدی آنها در کاشت مو همچنان ادامه دارد ولی هنوز به نتیجهی عملی در انسان نرسیده است. این امید وجود دارد که در آینده با شناسایی ژنهای مسؤول طاسی قبل از سن بلوغ و حذف یا اصلاح آنها با ژن درمانی مشکل طاسی به طور کامل برطرف شود. در این صورت اصلاً نیازی به کاشت مو نخواهد بود.
شایان ذکر است مرکز تخصصی موی رنسانس با بیش از 14 سال سابقه در امر کاشت مو و ترمیم مو داشته و بنیانگذار روش های نوین و موفق کاشت مو SUT و ترمیم مو HRT می باشد شما دوستان عزیز می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های 02188909050 و 02122088210 تماس حاصل کرده و یا عکس خود را به شماره 09122115442 از طریق تلگرام ارسال کنید